Geboortebericht en meer bonobonieuws
Door: Anne
Blijf op de hoogte en volg Anne
30 April 2006 | Congo, Democratische Republiek v, Kinshasa
Ik ben verheugd jullie mede te delen dat de populatie bonobo’s op Lola is gegroeid van 50 naar 51 :) Op vrijdagavond 7 april is Pole (= licht) geboren. Zoon van Opala. Een prachtig, heel klein baby’tje met heel veel haar. (in tegenstelling tot de andere baby’s op Lola) Ik heb bijna de hele bevalling meegemaakt, ben veel bij haar geweest. Maar helaas is het bij bijna gebleven. Wij zouden naar Kinshasa vertrekken toen de bevalling begon. We zijn nog een paar uur gebleven, maar volgens verzorgers, dierenarts en management kon het nog wel uren zo niet dagen duren. Intussen had ik de tijd tussen de weeen geteld en die werd snel korter, bovendien kon je de baby zien afdalen. Dat maakte dat ik behoorlijk zeker wist dat de baby er snel aan zou komen. Maar wie ben ik.... Dus vertrokken we. Een half uur later was de geboorte een feit. Moeder en kind zitten nu nog apart en mogen alleen bezocht worden door Semendwa en haar baby. De rest van de groep moet nog even wachten omdat Opala niet sterk genoeg lijkt om haar kindje te verdedigen. Nog even afwachten of ze weer goed gaat eten en verder gezond is. Claudine heeft mij gevraagd hen in de gaten te houden wanneer zij er niet is. Blijf dus zeer betrokken.
Opala en Pole zullen straks terug gaan naar groep 1. Een groep van 15 oh nee nu 16 dieren die 10 ha regenwoud tot hun beschikking hebben. Deze groep is de belangrijkste voor mijn onderzoek. Groep 2 bestaat uit 13 dieren op 14 ha. Ook hier zitten een aantal dieren waar ik data van verzamel. Groep 3 is een ander verhaal. Van de 12 dieren in deze groep, komen de drie volwassenen uit een laboratorium. Eentje was in elk geval al 21 toen hij hier kwam. Ze zien er nog steeds slecht uit, maar lijken zich redelijk natuurlijk te gedragen. Ze gaan goed om met de rest van de groep. Die rest is wel allemaal erg jong. Kortom niet echt representatief. Ik verzamel wel wat data in deze groep, maar meer als back-up. Deze groep heeft ook nog 6ha tot zijn beschikking. De overige 10 bonobo’s zijn nog zo jong dat zij een moeder nodig hebben. Zij vinden steun bij de vier surrogaat moeders en bij elkaar. Wanneer zij groot genoeg zijn, worden ze in een van de groepen geintroduceerd.
Gekke groep 3 is de groep waarin ik het meeste contact heb met de bonobo’s. Er ziten twee jonge meiden die mij steeds graag willen vlooien, Lisala en Likasi. Ik vertrouw ze niet allemaal, maar deze twee zijn superlief. Zo’n aparte ervaring. De een neemt meestal mijn haar en armen onder handen (en probeert mijn kleren uit te krijgen), de ander is vooral geinteresseerd in mijn ringen en mijn tongpiercing. Ze trekt steeds aan mijn lip om mijn mond open te krijgen. Tshilomba, uit het lab, is een beetje angstig. Ze wil wel contact, maar alles heel voorzichtig. Ze geeft cadeautjes. (eten, takken, plantjes, noten) Af en toe mag ik haar ‘vlooien’, zolang ik geen onverwachte bewegingen maak. De anderen uit het lab zijn redelijk onbenaderbaar. De andere kleintjes zijn allemaal erg druk en dagen je graag uit voor een spelletje. Als laatste en compleet apart geval is daar Api. Zo’n lelijke bonobo heb je nog nooit gezien en zo vervelend kom je ze vast ook niet vaak tegen. Hij heeft de eerste paar jaar van zijn leven bij soldaten doorgebracht en is redelijk verknipt. Hij gooit voortdurend zand naar iedereen en dan ook echt handenvol. Als je dicht bij het hek zit probeert hij iets van je af te pakken of je gewoon lekker pijn te doen. Ik heb contact met hem gemaakt, omdat ik geen zin heb om elke keer als moddermonster thuis te komen. Dat heeft geresulteerd in een Api die (meestal) lief is voor mij, maar nu iedereen probeert te slopen die aandacht van mij kijgt. Echt knetter.
Dat was weer de update voor deze week ;) Ik heb de complete week zonder electriciteit gezeten, maar daarvan ik zal jullie de details besparen. :)
Wie meer wil weten, mag altijd mailen. :)Bellen kan ook aangezien ik zo weinig op internet kan en dat vind ik helemaal gezellig! (en nee, zo duur is het niet)
Veel liefs uit Lola
PS, Woensdag 26 april:
Inmiddels is er alweer zoveel meer gebeurd! Maar door gebrek aan electriciteit en internet is het moeilijk jullie op de hoogte te houden........
Ik zal kort een ding vertellen:
Opala en Pole zijn weer bij de groep geintroduceerd, wat precies een dag goed ging. Toen kidnapte Kisantu de baby en speelde er mee, hing hem ondersteboven en probeerder er sex mee te hebben. Na Kisantu een licht kalmerend middel te hebben gegeven, kon Opala haar baby terug veroveren. Ze zit nu in een apart verblijf met een jong mannetje dat niet zo geinteresseerd is in baby’s......
Ik hoop een volgende keer weer wat eerder iets te kunnen vertellen en ik ben heel benieuwd naar mijn mail. Er schijnt hier wel ergens een waar (jawel) internetcafe te zijn! Dat moet ik maar eens opzoeken :)
30 April 2006 - 15:53
Ady:
wat bijzonbder allemaal weer; je maakt heel wat mee zeg; ik weet niet of ik het nou zo fijn zou vinden om een aap in mijn oksel te laten vlooien,hmmmm. Er komt veel bij kijken zo'n groep apen.
Gisteren was het hier koninginnedag; erg koud, maar het was weer gezellig. Lia in ik hebben spullen van onze moeder verkocht in een kraam in de watergraafsmeer. Met Ria gaat het redelijk. Soms wel wat opstandig. Groetjes ook van Lia, liefs Ady -
30 April 2006 - 18:24
Sebas:
:).... klinkt goed!! fijn dat het goed gaat met je..nu no fotos :P. Ennuh waar blijft mijn mail???
kus -
30 April 2006 - 20:42
Joost Van De Vijver:
Hey Anne, wat een geweldige ervaringen die jij daar mee maakt; doet mij toch ook weer serieus nadenken over naar het buitenland te gaan!
Ik hoop nog veel spannende verhalen van je te mogen lezen over vlooien en treiterende apen!
Veel plezier!
Xx Joost -
30 April 2006 - 21:57
Tonie!!!!:
leuk om weer wat van je te horen. succes!!! -
01 Mei 2006 - 18:53
Corianne:
Hee Anne, klinkt inderdaad alsof die bonobo's niet ver van de mensen verschillen :D Kan me wel voorstellen dat je ervan leert! Hier hebben ze zomer beloofd, maar nu is het heel koud en regenachtig! Had je mijn msn verhaal nog gelezen? -
02 Mei 2006 - 01:02
Marchien:
Super weer een berichtje van je te lezen. Echt te gek dat je zo'n sterke band krijgt met deze dieren, dat moet echt een bijzondere ervaring zijn! Heb je al enig idee hoe lang je blijft? En hoe is het contact met de mensen daar verder? Zo houden we elkaar een beetje op de hoogte via deze waarbenjijsites:) Dikke knuffel uit Kiwiland -
04 Mei 2006 - 10:58
Esther:
He An,
Leuke foto's weer en natuurlijk errug leuke verhalen.
Die spin op diet foto, zat die nou op je kamer?? errug griezelig allemaal, maar dat is het natuurlijk allemaal waard.
Kus -
04 Mei 2006 - 22:10
Joris:
hehehe leuk AN!..heeeel apart allemaal, maar volgens mij ook heeeel erg leuk ;)
xx Joris